„Transpozijum IV“ od 23-26. marta prvi put u Podgorici

Regionalni događaj koji okuplja trans, inter i rodno varijantne osobe „Transpozijum IV“, se ove godine iz Zagreba seli u Podgoricu gdje će biti održan po prvi put, u organizaciji „Queer Montenegro“.

Transpozijum je siguran i poštujući prostor koji okuplja osobe različitih identiteta i iskustava, slaveći sve naše različitosti, naročito stavljajući fokus na različitost naših identiteta i tijela.

U današnjem vremenu koje svjedoči pojačanju fašizma, jačanju desničarskih političkih pokreta, a samim tim i diskriminacije, uznemiravanja, govora mržnje i nasilja nad različitima od većine, jasno se postavlja potreba za okupljanjem u solidarnosti, povezivanjem i zajedničkim zalaganjem za vrijednosti kao što su uključivanje svih identiteta, humanističko djelovanje, feministički principi, nenasilje, pružanje podrške, te poštovanje univerzalnih ljudskih prava svih osoba.

U skladu sa tim, organizacioni odbor Transpozijuma izabrao je kao temu ovogodišnjeg okupljanja “Gradimo solidarnost, slavimo raznolikost.“

Transpozijum je regionalni događaj kreiran od strane organizacije „Trans Aid Croatia“ 2013. godine, koja je organizovala ovaj događaj sve do 2016. godine, nakon čega je poklonjen regionalnoj organizaciji „Trans Mreža Balkan“ u cilju putovanja po regiji i stvaranja mreže trans, inter i rodno varijantnih osoba i saveznika_ca.

„Queer Montenegro“ je u saradnji sa „Trans Mreža Balkan“ i „Trans Aid“ osmislio bogat kulturni i edukativni program koji će ispuniti „Transpozijum IV“, kroz panel diskusije, radionice, različite kulturne i zabavne sadržaje koji će se dotaći pitanja roda, ljudskih prava i tretmana trans i inter osoba u društvu, kao i povesti diskusiju o rodnim normama i ustaljenim društvenim obrascima ponašanja. Program „Transpozijuma IV“ će biti objavljen u toku naredne dvije sedmice.

Prijave za „Transpozijum IV“ su otvorene do 24.2., a sve trans, inter i rodno varijantne osobe i saveznici_e se mogu prijaviti na linku: https://goo.gl/forms/zK2ZlzytjoBtHeDr2.

Ovaj događaj se realizuje u okviru projekta “Izgradnja trans zajednice u Crnoj Gori” podržanog od strane ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Queer Montenegro
Trans Mreža Balkan

Leave a Reply

Your email address will not be published.