Dan trans sjećanja‎ 2016. – Poruka od GATE

Dan trans sjećanja‎ 2016. – Poruka od Globalne akcije za trans jednakost (GATE – Global Action for Trans Equality)

Trans osobe su definisane na mnogo načina – našim rodnim identitetima, našim rodnim izražavanjem, našim ličnim iskustvima utjelovljenja, našim interakcijama sa zdravstvenim i pravnim sistemima, našim stavovima o nadilaženju ili očuvanju spolne različitosti, i još mnogima. Iako trans iskustva i identiteti variraju među osobama i kulturama, jedno rasprostranjeno i pogubno iskustvo nadilazi identitete i granice: nasilje. U današnje je vrijeme definirajuća karakteristika toga da ste trans osoba da znaš da bilo gdje, bilo kada, zbog bilo čega, ti – ili tebi bliske osobe – možete postati žrtve nasilja.

Svakog 20. novembra, trans osobe i naše savezništvo se okupljamo povodom Međunarodnog dana trans sjećanja da odamo počast onima koje smo izgubilie mržnji i predrasudama.

“Sjećanje” znači sjećati se nečega što se desilo u prošlosti. Međutim, nažalost, nasilje – i strah od nasilja – nisu ostatak iz prošlosti. Dok se prisjećamo naših mrtvih, trans osobe znaju da smo mi moglei biti onei; da još uvijek možemo postati onie. Svaki put kad se prisjetimo prošlosti, znamo da je moguće da opisujemo našu budućnost.

Širom svijeta, trans osobe se bore da naša imena budu prepoznata u našim porodicama, zajednicama i državama. Izazovi s kojima smo se susretalei – i sa kojima se i dalje susrećemo – kao trans osobe kako bismo ostvarilie ovo najosnovnije ljudsko pravo na identitet nikada neće biti zaboravljeni. Dok se borimo da budemo prepoznatei, znamo da riskiramo da naša teško stečena imena završe na vijestima ili u izvještajima o kršenjima naših ljudskih prava, da budu iskrivljena u medijima, ili da budemo među onima kojih se sjećamo idućeg 20.novembra.

Znamo kako stvari stoje. Naša imena su potvrda nade, ali također sadrže i mogućnost nasilja nad nama.

Samo u zadnjih godinu dana, u Transgender Europe projektu “Praćenje ubojstava trans osoba” (Trans Murder Monitoring project) je dokumentirano 295 ubojstava trans osoba u 33 zemlje svijeta. Ovi brojevi zahtijevaju da nasilje nad trans osobama promatramo ne kao izolirane incidente, već kao obrazac genocida koji utječe čak i na zemlje u kojima su neka formalna prava stečena. Za onei od nas kojei utjelovljujemo određena “raskrižja” karakteristika (poput boje kože, jezika, seksualnog rada, nacionalnosti, religije, korištenja droga, klase, HIV i drugih zdravstvenih statusa, ne/sposobnosti i dobi), ranjivost nije osjećaj – to je strukturalna stvarnost. Zaista, u mnogim zemljama, nasilje nad trans osobama je službeno sankcionisano – opravdano, reproducirano i promovirano od strane vlada.

GATE obilježava Dan trans sjećanja 2016. tako što poziva nas i naše savezništvo da se sjetimo ne samo onih čiji su životi izgubljeni, već i onih kojie se bore da zadrže svoje. Stojimo uz one kojei hodaju ili žive na ulicama, kojie su u zatvorima, ili riskiraju sve kako bi migriralei na sigurnija mjesta. Uz svjesnost da niko od nas ne preživi sam_a, pozivamo naše kolege_ice trans aktiviste_kinje da podrže jednei druge u ovim teškim trenucima i da se odupremo zidovima koji se izgrađuju među nama, tako da obnovimo predanost međunarodnoj solidarnosti.

Sada je vrijeme da se duboko angažujemo u našim zajednicama dok se istovremeno povezujemo s drugima oko nas. Naša zajednica nije jedina pod napadom. Osnaženi desničarski pokreti i vlade napadaju mnoge od nas na različitim ali u krajnjoj liniji na istim osnovama. Radimo zajedno na stvaranju i održavanju političkih uvjeta potrebnih za promjenu. Širom svijeta postoje mnoge izuzetne inicijative koje možeš podržati da pomogneš stvoriti budućnost za sve nas. Trans osobe nemaju samo hitnu potrebu da pomognu u ovim naporima, već također i vještine potrebne da igramo ključnu ulogu u izgradnji emancipirane budućnosti za sviju. Jer kad je u pitanju nadilaženje granica i prisjećanje na prošlost dok vjerujemo u sutra, sigurno znamo kako se to radi.

Solidarno,

GATE tim

Abhina Aher, Karen Bennett, Mauro Cabral, Morgan Carpenter, Masen Davis & Cori Zaccagnino

[Preuzeto i prevedeno sa GATE – Global Action for Trans* Equality]

Leave a Reply

Your email address will not be published.