Operativni zahvati

Ovdje možeš pronaći razne informacije o operativnim zahvatima koji su nekim trans* osobama potrebni. Podijeli i svoja iskustva i pitanja ispod!

Operativni zahvati u procesu prilagođavanja pola su često poslednji korak na koji se neke trans* osobe odlučuju u svojoj tranziciji. Dok se mnoge trans* osobe uopšte i ne odlučuju na ovaj korak, već svoj rodni identitet izražavaju i bez operativnih zahvata, za neke trans* osobe ove intervencije predstavljaju nužnost kako bi funkcionisale u skladu sa svojim identitetom. Nezavisno od toga za koju se opciju odluči osoba – da li da prolazi kroz operativne zahvate ili ne – ta odluka ne dovodi u pitanje rodni identitet osobe, niti govori išta o istome. Zahtijevanje od trans* osoba da se podvrgnu hirurškim zahvatima predstavlja grubo kršenje univerzalnih ljudskih prava. Svi ljudi imaju pravo da donose odluke o svom tijelu, što ih ne čini ništa manje onim osobama koje jesu. Tek onda kad shvatimo da genitalije ne određuju rod neke osobe, krenućemo ka putu oslobođanja od rodne i polne diskriminacije i nasilja u društvu.

Opšti kriterijumi za obavljanje operativnih zahvata:

 1. Postojana i dokumentovana rodna disforija (pozitivno mišljenje psihijatra i psihologa)
 2. Sposobnost osobe da donese potpuno informisanu odluku i da svoj pristanak za sprovođenje operativnih zahvata
 3. Punoljetstvo (ako je osoba mlađa, slijede se Standardi skrbi o djeci i maloljetnicima_ama)
 4. Ukoliko postoje neki zdravstveni problemi, oni moraju biti tretirani na odgovarajući način
 5. Hormonska terapija u trajanju od 12 mjeseci (ovaj kriterijum se odnosi na takozvane “donje operacije”, te nije neophodan ni tada, ali je poželjan – ukoliko osoba ne može ili ne želi da uzima hormone, svakako se može podvrgnuti operativnim zahvatima)

Dugoročna postoperativna njega igra važnu ulogu u postizanju dobrih rezultata, kako na planu operativnih zahvata, tako i na psihosocijalnom polju. Praćenje osobe i redovni medicinski pregledi su važni kako zbog fizičkog, tako i psihičkog stanja osobe. Takođe je veoma važno napomenuti, s obzirom da terapija hormonima smanjuje mogućnost plodnosti, preporučuje se da osobe misle o reproduktivnom zdravlju prije uzimanja hormona ili podvrgavanja operativnim zahvatima, npr. razmisliti o mogućnostima čuvanja sperme, odnosno zamrzavanju jajnih ćelija.

 

Operativni zahvati za trans* žene i druge feminine ili rodno nebinarne osobe

Za trans* žene i druge feminine ili rodno nebinarne osobe, operativni zahvati mogu uključivati sledeće:

 • Operativni zahvati na dojkama/grudima: augmentacijska mamoplastika (implatanti/lipofiling)
 • Operativni zahvati na genitalijama: penektomija (odstranjivanje penisa), orhiektomija (odstranjivanje testisa), vaginoplastika (oblikovanje vagine), klitoroplastika (oblikovanje klitorisa), vulvoplastika (oblikovanje spoljašnjih ženskih polnih organa)
 • Drugi operativni zahvati: feminizacija lica, liposukcija, lipofiling, modifikacija glasa, smanjivanje Adamove jabučice, povećanje stražnjice (implatanti/lipofiling), obnavljanje kose i druge estetske operacije.

Opcije genitalnih operacija kod trans* žena i drugih femininih/rodno nebinarnih osoba je sledeći:

 • Uklanjanje testisa, spermatičnih kanala i pravljenje neovagine od postojeće kože skrotuma i penisa
 • Formiranje klitorisa od dijela glansa i skraćivanje uretre (urinarnog kanala) na određenu veličinu i njegovo pozicioniranje
 • Formiranje velikih i malih usana
 • U ovom operativnom postupku može se po dogovoru raditi nekoliko zahvata

Moguće komplikacije:

Kod augmentacijske mamoplastike (operativnih zahvata povećanja grudi), mogu se, iako rijetko, javiti komplikacije poput infekcija i kapsularnih fibroza (stvaranje fibroznog tkiva oko implantanata). Moguće komplikacije vezane uz operacije genitalnih organa uključuju djelimičnu ili potpunu nekrozu vagine i stidnih usana, fistule između mokraćnog mjehura ili crijeva i vagine, suženje mokraćne cijevi, kreiranje vagine koja je premala za seksualni odnos. Iako su operativni zahvati kojima se kreira nova vagina izvrsni po pitanju funkcionalnosti i estetike, primijećena je mogućnost pojave anorgazmije (nemogućnost doživljavanja orgazma).

Opisana tehnika penilne inverzije

Opisana sigmoid-colon tehnika

Vaginoplastika re-do galerija

 

Operativni zahvati za trans* muškarce i druge maskuline ili rodno nebinarne osobe

Za trans* muškarce i druge maskuline ili rodno nebinarne osobe, operativni zahvati mogu uključivati sledeće:

 • Operativni zahvati na dojkama/grudima: mastektomija (odstranjivanje grudi), rekonstrukcija prsa
 • Operativni zahvati na genitalijama: histerektomija (odstranjivanje materice), ovariektomija (odstranjivanje jajnika i jajovoda), odstranjivanje vagine, oblikovanje mokraćne cijevi, uz metoidioplastiku ili faloplastiku, oblikovanje mošnica, ugradnja proteze testisa i oblikovanje penisa
 • Drugi operativni zahvati: modifikacija glasa (rijetko), liposukcija, lipofiling i druge intervencije estetske prirode

Česte opcije genitalnih operacija za trans* muškarce i druge maskuline ili rodno nebinarne osobe:

 1. Ako se osoba odluči za metoidioplastiku (mikropenis) – jedan hirurški zahvat
 • Uklanjanje materice, jajnika, jajovoda
 • Izvlačenje klitorisa i formiranje uretre kroz njega
 • Može se raditi i implantant testisa po želji osobe
 1. Ako se osoba odluči za faloplastiku (neo-penis) – više hirurških zahvata (obično dva, između kojih mora proći najmanje šest mjeseci)
 • Uklanjanje materice, jajnika, jajovoda
 • Formiranje penisa od kožnog flapa sa leđa, podlaktice ili butine
 • Pozicioniranje i formiranje uretre
 • Implantant testisa po želji osobe
 • Stavljanje proteze radi omogućavanja erektilne funkcije penisa

* Mastektomija (operacija odstranjivanja grudi) se može raditi istovremeno sa ovim zahvatima, ili kao poseban zahvat. Mastektomija se najčešće radi na 1 od 2 načina: periareolarno (kroz bradavice) kod grudi manje veličine, ili se radi dupli rez ispod grudi, kod grudi veće veličine.

Nadalje, neke osobe se odluče za dio gore navedenih zahvata (npr. samo izvlačenje klitorisa, ili samo uklanjanje materice, jajnika i jajovoda), dok se neke odluče prvo za metoidioplastiku, pa kasnije i za faloplastiku.

Moguće komplikacije:

Kod subkutane mastektomije moguće komplikacije su nekroza tkiva bradavica, nepravilnosti vezane za izgled grudi, i veliki ožiljci. Komplikacije vezane za faloplastiku često uključuju suženja mokraćnih puteva i fistule, a u nekim slučajevima može doći do nekroze neofalusa. Metoidioplastika kojom se kreira mikropenis, nekad rezultira nemogućnošću mokrenja u stojećem položaju, kao i obavljanja seksualnih odnosa u smislu penetracije, dok je senzacija u mikropenisa potpuno očuvana. Kod faloplastike se često javljaju komplikacije vezane za mokrenje, a i neizbježni su ožiljci na mjestu s kojeg je uzeto tkivo za oblikovanje penisa. Takođe, često je senzacija u neopenisu umanjena, pa može doći do pojave anorgazmije.

Belgrade Center for Reconstructive Surgery

Opisana tehnika metidioplastike

Opisana tehnika faloplastike

Opisana tehnika mastektomije

 

Koja su tvoja iskustva? Jesu li tebi potrebne neke operacije? Koje? Koja su ti očekivanja? Brige? Prepreke? Podijeli sve što ti je na umu! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *