Izjava povodom napada na trans muškarca u Kolašinu

Trans Mreža Balkan u potpunosti podržava Asocijaciju Spektra u borbi protiv nasilja nad trans osobama u Crnoj Gori, te zahtijevamo poduzimanje svih zakonskih mjera protiv počinilaca zločina u Kolašinu. Ujedinjenie smo protiv opresije i mržnje!

U nasilju nema pravde, nema hrabrosti. U nasilju nema ništa uzvišeno: ono je krajnja degradacija svega što je u nama plemenito i dobro. Ponos u činu nasilja je kraj ljudske časti, kao što je i okretanje glave od nepravde, pa bili mi “obični građani” ili policija, vlada, zakonodavci.

Za trans osobe, nasilje je dio svakodnevice. Ne iznenađuje nas, kao što nas ne iznenađuje ni nasilje u porodici, u školama, na ulici… Nasilje je epidemija, i naučeni smo da ga očekujemo. Naučeni smo da na mržnju i okrutnost gledamo kao na nešto “prirodno.” Kao i ostatak društva, iz puke nužde smo ubijedili samie sebe da su nasilje i mržnja nešto s čime jednostavno moramo živjeti, kao što se nekada živjelo sa kugom. U pokornoj tišini, mi rođeni iz prkosnog kamena Balkana, se nadamo da neće baš nas sačekati mržnja u nekom prolazu, iza škole, ispred pekare. A onda ta mržnja pokuca na vrata porodične kuće, i dok svijet muko gleda, pokuša izbrisati jedno nevino ljudsko biće.

Nasilje nije prirodno. Ono je loš običaj, neispravljena navika našeg društva. Ono je trauma koja traži lijek za sebe tako što uništava druge – pa zato taj lijek nikada i ne nalazi. Nasilje je tragični gubitak svijesti o neupitnoj vrijednosti života. Nasilje nije prirodno koliko god da je postalo norma našeg društva.

Ono što je ljudskom biću prirodno je da se zgražava nad okrutnošću i mržnjom. Prirodno je pomoći drugoj osobi, zaštiti nekoga ko je nadjačan, ko je opkoljen i napadnut. Prirodno je željeti stati između smrti i drugog ljudskog bića. Prirodno je osjetiti tuđu bol i strah i suosjećati, kao što je prirodno osjetiti i ljutnju i očaj. Ali mi nismo samo bespomoćni promatrači. Skrenuti pogledi i utisani glasovi omogućavaju da jednom trans momku na vrata rodne kuće dođu osobe koje su odlučile da on ne bi trebao živjeti u miru jer se njima iz nekog razloga ne sviđa. Sutra im se nećete sviđati ti ili tvoje dijete.

Mi se svaki dan borimo za svoje živote i živote drugih trans osoba, i nikada nećemo odustati. Jednako tako nećemo prihvatiti užasnu pomisao da ljudi oko nas nemaju u sebi dovoljno ljubavi i časti da ustanu protiv nasilja, i da u miru gledaju kako se brišu ljudski životi.

-Daniel Žujo, izvršni koordinator Trans Mreže Balkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *