Poziv LGBT zajednici u Srbiji – još stignete glasati!

Danas se u Srbiji održavaju po trglasanje2016-04eći put u zadnje četiri godine izbori. Ovom prilikom prenosimo javni apel svim LGBT osobama Srbije koji je uputio Boris Milićević, član glavnog odbora SPS, da izađu na izbore, i učestvuju u odlučivanju ko će vladati državom, a samim tim i da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke:

“Lezbejke, gejevi, biseksualne i trans* osobe – uzmite svoju političku sudbinu u ruke i glasajte!

Srbija u nedelju, 24. aprila, po treći put u poslednje četiri godine bira ko će je voditi. Brojni su razlozi zašto su ovi izbori od izuzetne važnosti za sve naše građanke i građane. Ne samo da odlučujemo ko će vladati našom državom u narednom periodu, nego i da li ćemo dobiti uravnotežen i stabilan politički sistem.

Zato pozivam sve lezbejke, gejeve, biseksualne i trans* osobe u Srbiji da u nedelju, 24. aprila, izađu na parlamentarne i lokalne izbore. Samo aktivnim učešćem u političkom životu svi možemo da utičemo na politička dešavanja, a izlazak na izbore je prvi korak u političkom uključivanju LGBT zajednice. To pokazuju i evropske države koje su dostigle najviše standarde u zaštiti prava LGBT osoba. Tako je izlaznost u Holandiji 2012. godine bila 75 odsto, u Nemačkoj 2013. godine 72 odsto, Švedskoj 2014. godine 86 odsto, Velikoj Britaniji 2015. godine 66 odsto… Masovnim izlaskom, građanke i građani tih država pokazuju veliku svest kolika je njihova moć u kontroli vlasti i koliko je svaki glas vredan.

Dodatni argument za izlazak LGBT osoba na izbore je i jačanje ekstremne desnice u Srbiji. Naš izlazak na izbore će usporiti, možda čak i zaustaviti ovaj proces koji je sigurno protiv interesa LGBT zajednice. Zato je neophodno da LGBT osobe ne samo izađu na izbore, već ubede i svoje roditelje, familiju, prijatelje, poslovne partnere da učine isto.

Tako ćemo pokazati da smo deo našeg društva i da nam je stalo do njegovog boljitka, napretka i menjanja u budućnosti. I neka ovo bude samo prvi korak u većem uključivanju LGBT osoba u politički život Srbije!

Boris Milićević

Član Glavnog odbora SPS”

Na ovu temu oglasila se i Helena Vuković, aktivistkinja za prava trans osoba udruženja Egal u Srbiji:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *