Kako biti trans*?

Žao mi j14699783_670380993130397_1344788128_ne, ali ovdje nećete pročitati nikakve upute i pravila. Kada napokon shvatite da ste transrodna osoba, i kada se pronađete u jednom u moru identiteta pravilnik o vašem novom ponašanju, izgledu i generalno načinu života se ne pojavi magično ispred vas, nit’ ga možete pronaći u pdf formatu na internetu.

Ipak, mislim da živimo u takvom društvu da onog momenta kada se autate kao trans* osoba dobijete pritisak da ostvarite određena očekivanja društva. Ako ste trans muškarac morate da se oblačite kao muškarac, da mirišete kao muškarac, da imate kratku kosu, da se ponašate kao muškarac, da jedete kao muškarac i da dišete kao muškarac. Ne smijete ni pod koju cijenu uraditi nešto što se smatra isključivo ženskom stvari, kao npr. pokazati emocije, obući suknju, jer to vas čini manje muškarcem. Mora da ste onda samo zbunjeni i ne znate zapravo ništa o svom identitetu.

Danas je sve podijeljeno na muško i žensko. Od odjeće i parfema od olovki. U Konzumu je sada aktuelno skupljati Star Wars ili Frozen sličice i ostale stvari. Svaki put, bez izuzetka, osoba na kasi me pita „Za dječaka ili za djevojčicu?“ zato što izgleda djevojčice ne mogu voljeti Star Wars a dječaci Frozen. U Star Wars sličicama čak nema Princeze Lei-e ni Padme Amidale. Ali da ne ulazimo u likove Star Warsa, jer bi ovaj post bio značajno duži, ja obavezno odgovorim sa „Za djevojčicu, Star Wars.“ i strijeljam pogledom osobu koja radi na kasi, uživajući u zbunjenom pogledu. Očito me sitnice čine sretnom.

Od vas se očekuje da dokazujete nekome svoj rodni identitet i da ga branite od onih koji ga preispituju i kojima to nije jasno. NE! Ne mogu opisati koliko bih voljela da svi shvate i stvarno prihvate to da se mi nikome ne trebamo dokazivati i pravdati.

Bez obzira na vaš rodni identitet, vi ne morate pratiti nikakva pravila. Oblačite se onako kako je vama najugodnije i ponašajte se onako kako vi želite. Klišej je, ali budite svoji. Pored svega s čim se transrodne osobe moraju nositi, još treba da ispunite očekivanja neke osobe koju ne poznajete, samo da bi njoj bilo lakše staviti vas u određenu grupu.  Jedina stvar koju morate da uradite jeste da budete osoba koja želite da budete i da se vi osjećate ugodno u svojoj koži, sve ostalno nije bitno.

Autor_ka: Glitter

Leave a Reply

Your email address will not be published.