Javni poziv za ideje i produkciju promotivnog video materijala za Digitalni Transpozij_um

Imaš li iskustva sa osmišljavanjem videa, režijom, produkcijom, montažom, i/ili animacijom? Želiš doprinijeti pravima TIRV (trans, interspolnih i rodno varijantnih) osoba? Prijavi se na natječaj Trans Mreže Balkan za osmišljavanje i izradu video materijala u svrhu promocije Digitalnog Transpozij_uma 2020.!

Ko smo mi i šta je Digitalni Transpozij_um?

Trans Mreža Balkan (TMB) je mali tim aktivistakinja širom Balkana koji se okupio iz želje da se stvori regionalna mreža podrške za trans, interspolne i rodno varijatne (TIRV) osobe. Djelujemo u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.
A Transpozij_um je događaj koji okuplja do 100 TIRV osoba i bližnjih iz cijele regije kao mjesto gdje se povezujemo, podržavamo, učimo jednie od drugih i jačamo naš pokret kroz edukativni, umjetnički i društveni sadržaj. Ove godine smo trebalie održati 6. po redu Transpozij_um, no spletom okolnosti trenutne rasprostranjenosti bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) odlučilie smo održati Transpozij_um 2020 putem online platformi. Nadamo se da ćemo ovim putem okupiti još veći broj osoba iz zajednice koje inače ne bi imale mogućnost da učestvuju u programu uživo. Neke slike i informacije s prethodnih Transpozij_uma možeš vidjeti na stranicama naših partnera_ica Spektra i Trans Aid.

Šta očekujemo?

Kako bismo što bolje približilie ideju i način realizacije Digitalnog Transpozij_uma svim TIRV osobama i saborcima_kinjama diljem regije, planiramo objaviti dva promotivna videa klipa za društvene mreže, u trajanju do 3 minute, koji će sadržavati snimak uz jednostavne animacije (prema dogovoru). Jedan video bi bio u svrhu razjašnjavanja samog Transpozij_uma, a drugi bi objašjanjavao kako tačno će se odvijati Digitalni Transpozij_um, koje alate ćemo koristiti i na koji način. 

Videi bi išli na BCgHS i engleskom jeziku, tako da je potrebno radno znanje oba jezika ili barem jednog od ta dva.

Da bi dočaralie vizuelno koje vrste videa smo zamislilie, evo samo nekih primjera (ali smo otvorenie za dijalog i nešto drugačije): THE WHOLE PACKAGE: NOW AVAILABLE FOR TRANS MEN, What It’s Like To Be Intersex, My Genderation Films

Šta dobijaš?

  1. Priliku za doprinos TIRV pokretu i jačanju TIRV zajednice
  2. Rad sa super timom TIRV aktivista_kinja (ili nam reci ako nismo baš tako super) 😀
  3. Razvoj svog portfolija
  4. Ponešto novca – nemamo puno, ali cilj nam je da platimo ljude za njihov doprinos kad god je to moguće, pa ćemo zajedno vidjeti koliko bi bilo pošteno 🙂

Kako se prijaviti?

Na email adresu info@transbalkan.org s naslovom “Video Digitalni Transpozij_um” pošalji sljedeće:

  • Linkovi na primjere prethodnog sličnog rada s jasnom naznakom koja je bila tvoja uloga/doprinos
  • Kratko motivacijsko pismo (npr. zašto želiš raditi na ovome, koja iskustva imaš, koja je tvoja vizija/viđenje ovih videa, zašto baš tebe da odaberemo)
  • Opis kapaciteta i potreba (možeš li odraditi oba videa ili samo 1, koliko brzo misliš da možeš to odraditi, koje aspekte možeš – od koncepta do finalnog proizvoda – a za koje bi ti trebala dodatna osoba, je li ti ok raditi s još nekim ili samo solo) 

Poziv je otvoren za sve osobe koje zadovoljavaju navedene kriterije, a posebno potičemo TIRV osobe iz regije da se prijave!

Vremenski okvir

Objavljivanje konkursa13.05.2020.
Zatvaranje konkursa04.06.2020.
Razgovori online s osobama koje su ušle u uži izbor08. i 09.06.2020.
Početak angažmana12.06.2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *